Lavendel snoeien

garden royaal blog - tips & advies

Lavendel snoeien

Veel mensen voorzien hun tuin van de rijke bloeier lavendel. En dat is natuurlijk te begrijpen, gezien de mooie wit en paars kleurrijke en geurrijke bloei. Het fleurt de hele tuin op! De lavendel is toe te passen in vele tuinen, houdt van een zonnige plaats in uw tuin en van een kalkrijke grond.

Veel mensen beschouwen de lavendel eigenlijk als een vaste plant, terwijl het eigenlijk een halfheester is. Als je lavendel maar laat groeien zonder te snoeien, dan wordt het helaas een verhouten struik die niet meer mooi zal zijn. Daarom is het belangrijk om lavendel 2 maal per jaar goed te snoeien.

 
lavendel-snoeien-voor
Lavendel snoeien - voor
Lavendel snoeien - na

Voorjaarssnoei

In het voorjaar (zo rond maart of april) snoei je de lavendel flink kort. Je moet hierbij de lavendel tot de nieuwe jonge groene scheuten terug snoeien, waarop deze weer kan uitlopen met nieuwe jonge scheuten. Zo houd je de lavendel jong en zorg je ervoor dat de lavendel weer rijk zal gaan bloeien. Let er wel op dat je de snoeiwerkzaamheden uitvoert wanneer het niet vriest en als de vorst periode is afgelopen.

Tip: bemest je lavendel met de juiste bemesting na het snoeien!

Najaarssnoei

Nadat lavendel lekker heeft gebloeid dan zal hij rond augustus bijna zijn uitgebloeid. Rond deze tijd is het belangrijk om de lavendel weer te snoeien. Dit keer snoei je de uitgebloeide takjes alleen maar af zodat de lavendel wel intact blijft. Dit kun je gemakkelijk doen door de lavendel te snoeien met een hand heggenschaar.

Tip: bundel afgeknipte takken in een bosje en hang die ergens in huis: dit geeft een heerlijke geur!

 

Met vriendelijke tuingroeten, 

Sebastiaan de Lange

Laat een reactie achter