Hortensia snoeien

garden royaal blog - tips & advies

Hortensia's snoeien

Hortensia's zijn gewild bij veel mensen. Logisch, want het is een rijke bloeier met prachtige bloemen in vele soorten en kleuren! Ook qua bladtypes, zoals de gewone boeren hortensia's, maar tegenwoordig zie je ook de mooie paniculata soorten. Deze vind ik persoonlijk het mooist. Ik kan me niet heugen dat ik een tuin heb aangelegd zonder hortensia's te planten. De hortensia is ook een makkelijk soort plant en kan in vele tuinen gedijen. Het beste is om de plant half schaduw te plaatsen met een goed doorlatende, voedzame grond tot licht zuurminnend.

Boeren hortensia snoeien

De boeren hortensia moet goed gesnoeid worden in maart of april. Zorg dat in de hortensia al het dode hout weg wordt gesnoeid en knip alle uitgebloeide bloemknoppen terug tot nèt boven een nieuwe scheut. Vervolgens knip je weg vanuit onder de oude lelijke takken (wegknippen tot aan in de kruin). Ik zeg altijd; van de 5 takken knip je er 2 weg. Zo zorg je ervoor dat je hortensia jong blijft en zorg je voor voldoende licht en lucht in de struik, waardoor die mooier wordt en waardoor je een rijkere bloei zal krijgen. Let er tijdens de snoei wel op dat de vorm van de hortensia in tact blijft. Snoei uw hortensia met een goede scherpe snoeischaar, bijvoorbeeld met een Felco Model 2.

 

Ik zeg altijd; van de 5 takken knip je er 2 weg. Zo zorg je ervoor dat je hortensia jong blijft en zorg je voor voldoende licht en lucht in de struik, waardoor die mooier wordt en waardoor je een rijkere bloei zal krijgen.

 
boeren-hortensia-snoeien-voor
Boeren hortensia - voor het snoeien
boeren-hortensia-snoeien-na
Boeren hortensia - na het snoeien

Paniculata hortensia snoeien

De paniculata hortensia is makkelijker te snoeien. Ook deze soort snoei je in maart of april. Eerst snoei je al het dode hout eruit, vervolgens snoei je de gehele struik op ongeveer een derde terug in vorm op één hoogte. 

Tip: bemest uw hortensia na het snoeien met de juiste bemesting.
paniculata-snoeien-voor
Paniculata - voor het snoeien
paniculata-snoeien-na
Paniculata - na het snoeien

Met vriendelijke tuingroeten, 

Sebastiaan de Lange

Laat een reactie achter