Rozen snoeien

garden royaal blog - tips & advies

Rozen snoeien

Rozen zie je in veel tuinen terug komen. Het zijn rijke bloeiers en fleuren de hele tuin op met hun bloei vanaf juni-oktober, afhankelijk van de soort. Rozen staan vaak in de volle zon en hebben veel water nodig en de juiste bemesting. Ze houden van een goed doorlatende en voedingshoudende grond. Rozen snoeien is voor vele mensen een groot probleem omdat de meeste mensen bang zijn om te snoeien. Eigenlijk kan je aan een roos weinig fout snoeien, zo lang je maar niet aan de hoofdtakken komt.

Struikrozen snoeien

Struikrozen snoei je in het voorjaar tot ongeveer onder je knie kort. Je laat 3 tot 5 hoofdtakken zitten en de zijtakken snoei je tot circa 10 centimeter kort, waar de nieuwe ogen zitten waar hij weer op uitloopt. Snoei alle dode en zieke takken eruit en klaar is Kees!

struikrozen-snoeien-voor
Struikrozen snoeien - voor
struikrozen-snoeien-na
Struikrozen snoeien - na
klimrozen-snoeien-voor
Klimrozen snoeien - voor
klimrozen-snoeien-na
Klimrozen snoeien - na

Klimrozen snoeien

Klimrozen staan vaak tegen muren of om een pergola. Om die reden wil je het resultaat zo hebben dat de roos er niet alleen aan de bovenkant mooi uit ziet, maar ook aan de onderkant. Hoe moet je in dit geval snoeien? Zorg er ten eerste voor dat je eerst al het dode hout en de rotte takken weg snoeit. Kijk vervolgens naar de hoofdtakken en snoei alle zijtakken tot ongeveer 10 tot 20 centimeter af. Op deze manier breng je licht en lucht in de struik. Tenslotte maak je de klimroos vast tegen de muur (of om de pergola) en je zult zien dat je in de zomer een prachtige bloemenzee aan rozen hebt!

Tip: Zorg bij het snoeien voor een goede scherpe snoeischaar en bemest uw rozen na het snoeien met de juiste bemesting.

Met vriendelijke tuingroeten, 

Tuinman Sebastiaan

Laat een reactie achter