Twee soorten onkruid: Wortelonkruid en zaadonkruid

onkruid-header

Onkruid in de tuin is een probleem waar iedereen met een tuin mee te maken heeft, de ene persoon heeft er geen probleem mee en laat het lekker groeien en de ander wil het onkruid uitroeien. Onkruid kan in mijn ogen heel mooi zijn in gemeente borders maar in particuliere tuinen vind ik dat het niet thuis hoort. Er zijn 2 verschillende soorten onkruid; wortelonkruid en zaadonkruid.

Onkruid kan in mijn ogen heel mooi zijn in gemeente borders, maar in particuliere tuinen vind ik dat het niet thuis hoort.

Wortelonkruid

Wortelonkruid zijn onkruid soorten met vaak meter lange wortels onder de grond, of onkruid met lange penwortels. Deze zal deze onkruid soorten met wortel en al moeten verwijderen om er van af te komen. Zo wordt hier de onkruidsteker voor gebruikt of een bestrijdingsmiddel om er langdurig van af te zijn.

Veel voorkomende wortelonkruiden zijn:

 • Zevenblad
 • Heermoes
 • Brandnetel
 • Akkerdistel
 • Haagwinde
 • Kweekgras

Zaadonkruid

Onkruid dat door de wind of vogels in de grond komt noemen we zaadonkruid. Dit soort onkruid is gemakkelijker te verwijderen met een schoffel en door het te wieden.

Zaadonkruid soorten zijn:

 • Vogelmuur
 • Melkdistel
 • Straatjesgras
 • Melganzevoet
 

Onkruid verwijderen

 

Onkruid in de border

Om uw bloemborders niet te laten overwoekeren door onkruid is het van belang dat u onkruid op tijd verwijdert. Zo kunt u bijvoorbeeld wekelijks de open plekken in de border schoffelen en tussen de planten is het wijs om het onkruid te wieden zodat u de planten niet beschadigt. Wortelonkruiden kunt u het beste uitsteken met een onkruidsteker of bestrijden met een bestrijdingsmiddel dat ecologisch verantwoord is.

Onkruid in de bestrating

Onkruid op uw terrassen en in uw looppaden of bij uw kantoorpand is geen fraai gezicht, maar wat doe je eraan? Onkruid in bestrating is op vele manieren te bestrijden alleen hangt af of u veel of weinig bestrating heeft.

 • Voegenborstel: een voegenborstel is ideaal voor kleine stukken bestrating waarmee u de onkruiden en mossen uit de voegen kunt borstelen.
 • Voegenkrabber: De voegenkrabber is handig om onkruiden tussen tegels te verwijderen.
 • Trimmer: Met een trimmer slaat u het onkruid van de bestrating af en is te gebruiken voor kleine en grote bestratingen.
 • Onkruidbrander: Met een onkruidbrander kunt u gemakkelijk onkruid uit de bestrating branden, het onkruid is in een mum van tijd verbrand.
 • Bestrijdingsmiddel: het onkruid aanpakken in uw bestrating met een bestrijdingsmiddel is effectief en langdurig gebruik alleen een ecologisch bestrijdingsmiddel.

Onkruid in uw gazon

Een schitterend groen gazon zonder onkruid, dat wil iedereen! Alleen is dit niet voor iedereen weg gelegd, een gazon vraagt veel aandacht en daar hoort onkruid verwijderen ook bij. Wortelonkruiden kunt u gemakkelijk verwijderen met een onkruidsteker, zo haalt u het onkruid met wortel en al weg. Zaadonkruid in het gazon is moeilijker te verwijderen; hier dient u bestrijdingsmiddel voor te gebruiken, zoals Pokon Onkruid Weg of Landscaperpro Weedcontrol. Enkele onkruidsoorten zijn moeilijker te bestrijden, voor deze soorten zult u het onkruid moeten wegsteken en later vervolgens weer inzaaien met graszaad.

Laat een reactie achter